top of page

Led Lampa-40cm vysoká


Led Lamp

První projekt ,který mě napadl je Lampa, která se neomezuje rozměry Tiskárny.

Skládá se z 10-18 částí.

Celé tělo je duté pro vložení kabelu vedoucí do svítidla, kde jsou připravené díry pro Vámi zvolené Led Diody.

Počet dílů si můžete zvolit:

Tělo se skládá ze 4.kusů

Nohy základny 3-5 kusů

Rameno se svítidlem 3-9 kusů

Pomoc se zapojením led diod je níže na stránce

Lampa ke stažení ZDE

Informace o tisku:

Doba Tisku: 12-36h

Tisk jednotlivých dílů trvá delší dobu vůči jejich velikosti. ALE je možné ji snížit zvýšením rychlosti tisku, protože díly nejsou nijak složité. Pokud používáte Simplify3D

použijte Multiple Processes-Více profilů nastavení v kterých jsou nastaveny navazující výšky tisknutých segmentů, které mají odlišné parametry nastavení tisku. Díky tomu se dá ušetřit až 50% času tisku.

Rychlost tisku: 30-45mm/s

Výška vrstvy / použitá tryska : 0,2/0,4mm

Výplň: 20%

Support: Only for long bridge

Výpočet předřadného odporu pro Led diodu.

Odpor se musí přidat ,aby se Led diody nespálili.

Například :

Napětí baterie je 12 V

Podle typu Led Diody (nebo dohledám v katalogu), víme tyto údaje: napětí na LED diodě Ud= 2 V maximální možný proud protékající diodou je Id=20 mA.

Náš cíl: zjistit velikost odporu předřadného rezistoru (R). První si spočítáme napětí na rezistoru odečtením napětí na diodě od napětí zdroje.

UR-UZ-UD=10V

Za druhé pomocí ohmova zákona vypočítáme odpor rezistoru (R). Za U dosadíme již vypočítané napětí na rezistoru (UR=10 V) a za I dosadíme proud(Id), který smí diodou protékat ( Id=20 mA = 0,02 A). Pozor na jednotky proudu. Počítáme v mA! Pokud dosadíme 20A, vyjde nesmysl.

R= UR/ID = 500 Ω

Pokud počítáme se zapojením (spíše paralelně) více diod, nebo máme výkonné LED moduly, je vhodné dopočítat si výkonovou ztrátu na rezistoru. Toto číslo se vždy zaokrouhluje nahoru. Například pokud vyjde P = 1,1 W - je vhodné zakoupit minimálně 2 W rezistor, 1W by se přehříval a nemuselo by to dopadnout šťastně. Pokud chceme mít jistotu, dosadíme napětí zdroje UZ, ale postačí i napětí na rezistoru UR.

P=U*U/R= 0,2 W.

Legenda: R - rezistor UR - napětí na rezistoru IR - proud protékající rezistorem D - dioda UD - napětí na diodě ID - proud protékající diodou UZ - napětí zdroje


Nejnovější příspěvky
bottom of page